του Κώστα Στ. Τσίπηρα μηχανικού βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
(Tsipiras.gr)
Η ολιστική αρχιτεκτονική (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, οικολογική δόμηση και γεωβιολογία) είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο τα νέα κτίρια, αλλά βρίσκει εύκολα εφαρμογή, σχεδόν, σε κάθε τύπο παλαιού κτιρίου π.χ.
1. μέσα από την διαδικασία σωστής θερμομόνωσης του
2. μέσα από την εφαρμογή, σε αυτό, ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων (π.χ. θερμοκήπια, ηλιακές καμινάδες κλπ)
3. μέσα από την χρησιμοποίηση π.χ. μικρών συστημάτων φωτοβολταϊκών, που εύκολα μπορούν να μπουν σε οιοδήποτε κτίριο
4. ή μέσα από τη χρησιμοποίηση οικολογικών και φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον οικοδομικών υλικών.
Υπάρχουν δεκάδες πια, παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μεμονωμένα κτίρια ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, ή μέχρι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα (μέσω π.χ. της συνένωσης των ακάλυπτων χώρων τους) μετατρέπονται σε σημαντικό βαθμό σε οικολογικά!
Και μπορεί να μην εξοικονομούν ενέργεια, μέχρι 90 και 100% όπως ένα νέο κτίριο, αλλά για φανταστείτε το πόσο σημαντικό είναι για την τσέπη, την οικονομία και το περιβάλλον μας, ακόμα και ένα «ταπεινό» 30 ή 40% !!!
Χρειάζεται όμως προσοχή ! θέλετε ένα παράδειγμα ;
Πρόσφατα μία μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα, συμβούλευε τους αναγνώστες της, να τοποθετήσουν διπλά τζάμια, παντού, για να εξοικονομήσουν ενέργεια!
Συμβουλή όμως που δεν είναι σωστή, παρότι φαίνεται για σωστή .
Γιατί ναι! Στον βορρά ας βάλλουμε διπλά τζάμια. Στον νότο όμως εκεί που τον χειμώνα όταν ο ήλιος θα είναι χαμηλά στον ορίζοντα, πως θα του επιτρέψουμε να «μπει» και να ζεστάνει το σπίτι μας, όταν, θα τον «υποδεχθούμε» με διπλά τζάμια;!
Αφήστε δε, που δεν υπάρχει ένας τύπος τζαμιού, αλλά δεκάδες!!
Πρόσφατα είδα στην Κεφαλονιά και το εξής απίστευτο. Ένα ξενοδοχείο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος εξοικονομήσης ενέργειας, για να κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο, ενοποιώντας δύο πτέρυγες δωματίων του, και αντί να κατασκευασθεί στο νότο, κατασκευάστηκε στον βορρά!
Και έτσι τον μεν χειμώνα, δεν έχει σχεδόν καθόλου ήλιο!
Και έτσι το δε καλοκαίρι, είναι σχεδόν φούρνος και οι ταλαίπωροι ένοικοι του χρησιμοποιούν κλιματιστικά για να δροσιστούν!