Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κώστας Στεφ. Τσίπηρας , είναι μηχανικός βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, και πολιτικός μηχανικός και δρ. χωροταξίας-πολεοδομίας, και, ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 43 χρόνια με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση, έχοντας μελετήσει και κατασκευάσει περισσότερα από 250 οικολογικά κτίρια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της École du Bâtiment (Παρίσι), με D.E.A. στο Πανεπιστήμιο Παρίσι IV- Σορβόνη και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι συγγραφέας 19  βιβλίων για την  βιοκλιματική αρχιτεκτονική, την ορεινή Ελλάδα, για την οικολογία και για τη λαϊκή παράδοση,  κ.α., μεταξύ αυτών τα:

  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη – Νέα Σύνορα, 8η έκδοση, 1996).
  • Στα ελληνικά βουνά-πεζοπορικές διαδρομές, (εκδ. Λιβάνη, 14η έκδοση)
  • Ο Ήχος του Καραγκιόζη, (εκδ. Λιβάνη, 7η έκδοση)
  • Dans les montagnes de Grece, editions OLIZANE, Geneve.
  • Στην μνήμη του Αλέκου Παναγούλη, ( εκδ. Καστανιώτη)
  • ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ-φωτογραφικό λεύκωμα, (εκδ. Κέδρος),
  • Για τα δικαιώματα των Ζώων, (εκδ. Λιβάνη).
  • Χάρτινα Ταξείδια, εκδόσεις Κέδρος, 2004
  • Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων, έκδοση Π- σύστεμς, 2000
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, εκδόσεις Κέδρος, 2002, κ.α.

Έχει πάρει μέρος σε μεγάλους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (Ολυμπιακό Χωριό, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  κλπ.), συνεργαζόμενος με μεγάλα και διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, έργα του δε έχουν βραβευτεί και έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ευρωπαϊκό τεχνικό περιοδικό τύπο.

Ιδρυτής του Συλλόγου “Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης” – Σ.ΟΛ.ΑΡ., και δημιουργός του Γραφείου “Κώστας Στεφ. Τσίπηρας & Συνεργάτες – Μηχανικοί Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής”, πρ.  διευθυντής σύνταξης του περιοδικού ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΝ, έχει διδάξει σε δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες που έχουν διοργανωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας και στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες δωρεάν γεωβιολογικές μετρήσεις, έχει πραγματοποιήσει σε σπίτια συνανθρώπων μας, με σημαντικά προβλήματα υγείας, και ομοίως, για 1η φορά στην σύγχρονη ανθρώπινη και ελληνική ιστορία, μετρήσεις αρχαιολογικών χώρων, που αποδεικνύουν την ιερότητα των χώρων, και τις ανώτερες γνώσεις των προγόνων μας.

Υπήρξε ,την δεκαετία του ’90,   διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Φύση και Οικολογία, μέλος του δ.σ. Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών, συνιδρυτής της παγκόσμιας οικολογικής οργάνωσης , για την προστασία των βουνών, Mountain Wilderness,  οπου και συμμετέχουν οι σημαντικότεροι παγκοσμίως , ορειβάτες, και, υπήρξε ,  μέλος του δ.σ. και συνιδρυτής ορειβατικών συλλόγων, έχοντας πραγματοποιήσει,  αποστολές στα Ιμαλάια, και σε άλλα βουνά του πλανήτη μας.

Τέλος, είναι ο ιδρυτής της διαδικτυακής ομάδας ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ,με 3.500 μέλη, της ανθρωπιστικής ομάδας ΟΜΑΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ, με πολύ μεγάλη δράση, έξω από τα πλαίσια των λαμόγιων των δήθεν Μ.Κ.Ο., αλλά και της ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ, …