Ιερός Ναός Αγίου Πορφυρίου καυσοκαλύβι τη, Αθήνα

Τεχνική  Αιτιολογική Έκθεση Αρχιτεκτονικής μελέτης.

Όταν πριν από 4 δεκαετίες +, μιλούσα για την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, στην Ελλάδα, υπήρχαν συνάδελφοι μου, που με κορόιδευαν…

Όταν πριν από 3,5 δεκαετίες+, μιλούσα για την οικοδομική δόμηση, υπήρχαν άνθρωποι, που με λοιδορούσαν και μου έλεγαν , ότι αυτά γίνονται μόνο στην…Γερμανία.

Όταν πριν από 3 δεκαετίες +, μιλούσα και για την γεωβιολογία και την αποφυγή των επικίνδυνων γεωμαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών , του ραδονίου, κλπ., προσέκρουα σε πλήρη αδιαφορία…

Και όταν εδώ και 10 περίπου χρόνια, μιλάω για ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΔΟΜΗΣΗ, δέχομαι, ουσιαστικά πόλεμο, από τους ίδιους, που με κορόιδευαν πριν από 42 χρόνια, πριν από 36  χρόνια, πρίν, από 30 χρόνια,…

Είναι επαναπαυμένοι στην απάτη του λεγόμενου ΚΕΝΑΚ, στα ψευδο- δήθεν οικολογικά υλικά δόμησης, στην ξενόφερτη δήθεν αρχιτεκτονική των παθητικών κτιρίων, και πεπεισμένοι, ότι οι ακτινοβολίες, δεν παίζουν κανένα ρόλο , στην ζωή τους….

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΔΙΚΟ…

Και επί πλέον, παίρνουν, και …στον λαιμό τους…, και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, που τα κατασκευάζουν…

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΎΝΘΕΣΗ.

προς την 1η  οδό ,  που περιβάλλει το γωνιακό οικόπεδο, η κάτοψη ενός  υπάρχοντος κτιρίου, που πρόκειται να κατεδαφιστεί, δημιουργεί τρίγωνα.

  • Ενώ στην βόρεια, επί της 2ας οδού ,που  φέρει το όνομα, ήρωα,  του 1821, που υπήρξε πολωνός στρατηγός, φιλέλληνας, που σκοτώθηκε για το καλό της πατρίδας μας, στην μάχη του Πέτα, παρότι, εκεί, ευρίσκεται το μικρότερο πλάτος του, είναι πιο τετραγωνισμένο.
  • Πως , λοιπόν, θα μπορούσε ο αρχιτέκτονας του έργου, να εγράψει στην υπάρχουσα και δύσκολη κάτοψη, έναν Ιερό Ναό, με, μάλιστα βιοκλιματική φιλοσοφία, ήτοι, με ανοίγματα προς τον Νότο, κλπ.;;;
  • Τετραγωνίζοντας, τον …ανύπαρκτο κύκλο;;
  • Ή…
  • Αποκρύβοντας , εν μέρει, την πολυγωνική κάτοψη, μέσω ενός μονο- όροφου τμήματος ισογείου, που περιλαμβάνει, την στεγασμένη είσοδο του Ιερού Ναού, με το παγκάρι του, και τον χώρο ανάματος κεριών, το γραφείο του εφημερίου, και τμήματος του κωδωνοστασίου του.

Όπισθεν αυτού, ξεπροβάλει το διώροφο κτίριο του Ιερού Ναού, με ταπεινές διαστάσεις, με ταπεινό όγκο, όπως ταπεινός ήταν και ο άγιος στον οποίο και είναι αφιερωμένος, Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ, αλλά και με βάση την φιλοσοφία και την ρυθμολογία, των καθαρά ελληνικών ναών, η ταπεινότητα των οποίων φαίνεται και στις διαστάσεις και στον όγκο τους, και στο ύψος τους, που επιτρέπουν, υπό κλίμακα στον πιστό, να προσεγγίσει το Θείον , και όχι να απομακρύνεται από αυτό, μέσα σε κολοσσιαίους ναούς, δυτικού τύπου, όπου ο χριστιανός, υψώνοντας τα χέρια του, δεν << αγγίζει >> , ή, τείνει, στο να τον αγγίξει, τον Παντοκράτορα, στον τρούλο, αλλά χρειάζεται μία μεσολάβηση για να το κάνει, αυτήν του Πάππα…

  • Οι ορθόδοξοι ναοί, λοιπόν, θα έπρεπε όλοι να ήταν ταπεινοί, και ήταν, σε όλη την βυζαντινή και οθωμανική Αθήνα, μέχρι που οι βαυαροί καθιέρωσαν , μία άλλη κλίμακα, που μετά συγχωρήσεως, την ξερνάει , το τοπίο της Αττικής Γής.
  • ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.
  • Στον όροφο του, όπου και ένας γυναικωνίτης, λόγω της υψομετρικής υποχωρήσεως του ισογείου, που είναι …ισόγειο !, υπάρχει , λοιπόν , η δυνατότητα, τοποθέτησης ανοιγμάτων, που να επιτρέψουν , την βιοκλιματική λειτουργία του, καθότι αυτά βρίσκονται στον νότο, του οικοπέδου, και δεν μπορούν, στο μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας, να σκιαστούν, καθότι απέναντι στην συμβολή των 2 οδών , δεν υπάρχουν κτίρια, αλλά ένα πάρκο, άρα, ο ηλιασμός είναι άπλετος και επιθυμητός.
  • ΟΠΩΣ, ΔΕ, ΕΔΕΙΞΑΝ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ με ειδικό όργανο, μέτρησης της θέσης του ήλιου, το SOLAR PATHFINDER, μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της νότιας πρόσοψης , σκιάζεται τους χειμωνιάτικους μήνες, εξ αιτίας, της παρακειμένης και εφαπτομένης , επί της οδού Γ. Κολοκοτρώνη , πολυκατοικίας.
  • Παρόλα αυτά, για την δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών φωτισμού του καθαρού , και διωρόφου , χώρου ,του Ιερού Ναού, στην στέγη του χώρου αυτού τοποθετούνται μικροί ηλιοσωλήνες, που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία, και την διοχετεύουν, στο εσωτερικό του Ναού, βελτιώνοντας και την αίσθηση ιερότητας του χώρου.

Το κτίριο παρότι μικρό, εξ ανάγκης, και λόγω των όρων δόμησης, ταπεινό , εκ πεποιθήσεως, και ιδεολογικά βιοκλιματικό και πράσινο, ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΌ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ…

  • Τέλος , στην βόρεια πλευρά του νέου κτιρίου, θα υπάρχει αναγκαστικά, γιατί δεν χωράει να μπεί, πουθενά αλλού, ο χώρος γραμματειακής υποστήριξης, βιβλιοθήκης, χώρου ομαδικών συγκετρώσεων των εκκλησιαστικών παραγόντων, αλλά και ένας κοιτώνας, στην περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να διανυκτερεύσει.
  • Στον χώρο αυτό , τοποθετείται ανελκυστήρας, αλλά και υπάρχει και μία στεγασμένη θέση στάθμευσης.
  • Θα υπάρξει ένα κωδωνοστάσιο περιορισμένου ύψους, που θα φέρει, σαν τοπόσημο, ένα ρολόι, που επιθυμία του μελετητή του έργου, θα ήταν να λειτουργεί, με ηλιακή ενέργεια.
  • Στο υπόγειο του κτιρίου, από όπου , ούτως η άλλως, υπάρχουν, από το υπάρχον κτίριο , 2 ξεχωριστές είσοδοι καθόδου- ανόδου, τοποθετούνται αποθήκες, για το εκκλλησιαστικό και άλλο υλικό…
  • ΦΙΛΟΣΟΣΟΦΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ- ΥΛΙΚΑ.

Το κτίριο, στο 100% του, θα κατασκευαστεί με οικολογικά και φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον υλικά.

Οι μονώσεις του, πάχους 10εκ, θα είναι με οικολογικό Κέναφ, τα επιχρίσματα, με κεραμιδάλευρα τύπου Κουρασάνι, σε διχρωμίες ώχρας και ανοικτού ροζ-αγγέλικα.

Εξωτερικά, θα υπάρξουν επιφάνειες, με εμφανή τουβλάκια, χρώματος κεραμιδί, τα δε ελάχιστα κάγκελα που υπάρχουν, θα είναι κεραμεικά, τύπου κλωστρών, οι δε πλάκες δαπέδου, επίσης κεραμικές, αναλόγου χρωματισμού.

Οι χρωματισμοί, θα γίνουν με οικολογικά ελληνικά χρώματα, χωρίς επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Το σκυρόδεμα, δεν θα περιέχει υπό προϊόντα της καύσης του λιγνίτη, που είναι ραδιενεργά, και καρκινογόνα, οι δε ράβδοι οπλισμού, ομοίως θα έχουν ελεγχθεί, για πιθανή ραδιενέργεια.

Τα κεραμίδια θα είναι ρωμαϊκά, χρώματος κεραμιδί…

Στο δάπεδο του υπογείου, θα τοποθετηθούν, ειδικά φρεάτια ραδονίου, για την αποφυγή συγκέντρωσης , αυτού του πτητικού αερίου, που επίσης είναι καρκινογόνο.

Το νερό του κτιρίου θα φιλτράρεται.

Το χάντρωμα των ηλεκτρικών γραμμών θα γίνει, χωρίς να σχηματισθούν βρόχοι, που λειτουργούν σαν ΗΛΜ πηνία, και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Έχει ήδη γίνει αποτύπωση των γεωμαγνητικών πεδίων, στον συγκεκριμένο χώρο.

Θα υπάρχει ράμπα ανόδου των ΑμεΑ.

Όλες οι επενδύσεις του Ναού, αλλά και τα ξύλινα κουφώματα, θα αποτελούνται από οικολογικά υλικά, με μηδενικές εκπομπές ρύπων φορμαλδεύδης, και με τις αυστηρότερες προδιαγραφές θερμό- και ηχομόνωσης.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ

ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΎΡΙΟ.

Θεωρώ , όχι απλά μεγάλη τιμή, αλλά , κυριολεκτικά ευλογία, για μένα, και την οικογένεια μου, την γνωριμία που είχα με τον ταπεινό γέροντα Πορφύριο, την δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80, τόσο στην Αττική, όσο και στο άγιον Όρος.

Θεωρώ την φιλαυτία , σαν αμαρτία, αλλά τολμώ, να εκφράσσω δημόσια , έχοντας την μεγάλη Ευλογία, να είμαι ο 1ος μηχανικός στην Ελλάδα, που γνώρισε έναν γέροντα σαν απλό άνθρωπο, και μετά από χρόνια , μετά την αγιοποίηση του, μελέτησε και ευελπιστεί να κατασκευάσει τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ του…

Τολμώ να εκφράσω το δέος , που ένοιωσα μπροστά του, στην θαυμαστή του διδασκαλία, στην ταπεινή του ζωή, στο θεολογικό μέγεθος του, αλλά και στα θαύματα, που εγώ ο ίδιος είδα να συντελούνται, και για τα οποία, ελπίζω να ζήσω, και στα εγκαίνια αυτού του έργου, στα θυρανοίξια του, να μπορέσω να βρω το κουράγιο, να αναφερθώ σε αυτά, το ένα από αυτά, αφορούσε την ίδια μου την ζωή…

Δεν θέλησα, να εισπράξω σαν μηχανικός, ούτε μισή δεκάρα, σαν αμοιβή από αυτό το έργο.

Μετά από 44 χρόνια εργασίας αρχιτεκτονικής, με εκατοντάδες βιοκλιματικά κτίρια, σε όλη την Ελλάδα, και σε 3 ευρωπαικές χώρες, ΕΚΦΡΑΖΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ

ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ…

Ότι αυτός ο ταπεινός ναός, είναι , ένα από τα  κορυφαία  έργα  που έχω σχεδιάσει, …

και γιατί αυτό ;;;

ΜΑ !

ΓΙΑΤΊ !…

Ο  ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ, ένας τυφλός και με προ-ορατικό χάρισμα άγιος…, ήταν …ΚΑΙ …ΡΑΒΔΟΣΚΟΠΟΣ !, και αυτό το επιβεβαιώνω και εγώ που είχα την μεγάλη ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά (όπως και τον άγιο, σήμερα, Παϊσιο, και τον γέροντα Ευμένιο  στα Ρούστικα της Κρήτης)  .Επίτηδες ανάρτησα,το… επαναλαμβάνω,  την υπό κατασκευή, εκκλησία, στην μνήμη του αγίου Πορφυρίου, όχι μόνο, γιατί τον γνώρισα από κοντά, όχι μόνο για τον σεμνύνομαι, όχι μόνο, γιατί έσωσε πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2020, την ζωή μου, αλλά γιατί ήταν ραβδοσκόπος.

Ναι, ραβδοσκόπος.

Και αυτό δεν το λέω εκ διηγήσεως τρίτων, μόνο, αλλά και εξ ιδίας εμπειρίας.

Σε μια εποχή, που η Ελλάδα προδίδεται και γίνεται προσπάθεια διαμελισμού του σώματός Της, η Ορθοδοξία υποτιμάται και πολεμείται ως Σώμα XC, η ΕΛΛΑΔΑ + ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ευελπιστεί με τις αναρτήσεις και τη βοήθειά σας, και …μας,  να αποκαταστήσει  την τιμή και την αξία της

Γιατί… όσο πιο έντονο είναι το φως, τόσο πιο έντονες είναι κι οι σκιές,  και αξίζει να δούμε, να αντιληφθούμε και να δώσουμε βήμα λόγου, και της άλλης όψης… του Φωτός , που είναι το ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ, αυτό των μη- γήινων ανθρώπων, γιατί αυτό σημαίνει άγιος.

Του Φωτός, που περιλαμβάνει, το προ-ορατικό χάρισμα, των απειρο-ελαχίστων, αλλά και την Γεωβιολογία, η οποία , όμως, χωρίς θεογνωσία, είναι γράμμα κενό…

  • Φυσικά, και η ρυθμολογία του οποίου, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ , ΑΝΕΥ ΤΡΟΥΛΟΥ, ούτως η άλλως, υπάρχει και εκκλησιαστικά, ο βέλτιστος προσανατολισμός του Ναού, στον άξονα Βορρά-Νότου, με το Ιερό Βήμα και την Ιερά Τράπεζα, να είναι τοποθετημένα στην ανατολή, και το καμπαναριό στην Δύση.
  • Πώς όμως, καλύπτεται, για να μην πώ…αποκρύπτεται, το τρίγωνο, που αναγκαστικά, λόγω της κάτοψης του οικοπέδου , δημιουργείται , στην κάτοψη του;;, στην δυτική πλευρά;
  • Μα, με την κάλυψη του δυτικού τμήματος του, από τον γυναικωνίτη, την τοποθέτηση της κλίμακας ανόδου, κυκλικής, στο σημείο σύγκλισης των γραμμών του κτιρίου, και τους κατάλληλους φωτισμούς.
  • δεν είναι της παρούσης, δε, να αναφέρω την σύγκλιση των γραμμών του κτιρίου αυτού, και σε ποιό ακριβώς σημείο βρίσκεται, και πώς σχετίζεται με την υπόγεια κίνηση νερού, και τον Ιλισσό Ποταμό !