Κτίριο Α. βιοκλιματική- παθητικής αρχιτεκτονικής κατοικία στην Θεσσαλονίκη.

ΚΤΙΡΙΟ 1ο : Παθητική- Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργεια,
Βιοκλιματική Κατοικία στην Θεσλονίκη, (περιοχή, στην οποία και έχω μελετήσει και κατασκευάσει, άλλα 5 οικολογικά κτίρια…)

Ολοκληρώθηκε και κατοικήθηκε,πριν απο 5 μήνες, και η ολιστικής φιλοσοφίας, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, και οικολογικής δόμησης, παθητική , κατοικία στην Θεσσαλονίκη.
Το κτίριο αυτό, βραβευμένο, σαν ένα από τα 10 σημαντικότερα κτίρια εξοικονόμισης ενέργειας, στον τομέα της κατοικίας, σε ευρωπαική κλίμακα, για το 2013, εξοικονομεί, όχι 70, ούτε 80 % , ενέργεια, αλλά 100%, ναι !, δεν διαβάσατε λάθος, πρόκειται για 100%, ενέργεια, για θέρμανση, δροσισμό, και φωτισμό !

Παράγει , συν τοις άλλοις ηλεκτρική ενέργεια, με φωτοβολταικά πανέλλα, συγκεντρώνει βρόχινο νερό, το οποίο, και χρησιμοποιεί, σε μία 100% οικολογική πισίνα, επεξεργάζεται 100% τα λύματα του, δεν έχει τετράγωνη κάτοψη, αλλά ανοίγει από ν.α., μέχρι νότιο-δυτικά, ακολουθώντας, σαν << μακεδονική φάλαγγα >>, τον ήλιο, έχει ηλιακές και αιολικές καμινάδες, ένα εσωτερικό, και φυτεμένο, αίθριο, που είναι ορατό, από παντού, μέσα στο σπίτι, μέσω ανοιγόμενων , και συρόμενων σκιάστρων , και ενός σκιάστρου προβόλου, που δημιουργεί, συν τοις άλλοις, ένα τοπόσημο, ελέγχει κατά 100 % το μικροκλίμα, ο περιβάλλων χώρος, έχει φυτευθεί, κατά 100%, με είδη της ελληνικής χλωρίδας, παράγει τρόφιμα, για τους ιδιοκτήτες του, και δεν έχει, ούτε κατά 1% καμία τοξική και καρκινογόνο ουσία , στα οικοδομικά του υλικά, αλλά και είναι 100% ασφαλές από τις επικίνδυνες γεω-, και ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Ευχές στους ιδιοκτήτες, για βίον ευδαίμονα.
Ευχαριστίες στα καταπληκτικά συνεργεία των μαστόρων, αδελφών ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗ, (και του ανιψιού τους , και συναντιλήπτορα της στήλης αυτής, φίλου Παοκτζή , Γιώργου !), στον πατέρα και υιό ΜΑΥΡΙΔΗ, στον Χρ. Καραμπουρνιώτη, στον Ζήση Κίτσιο, κλπ., για την εξαίρετη δουλειά τους, πραγματικά ευχαριστηθήκαμε την επίβλεψη, με τέτοιους ανθρώπους.

Αργότερα, που άρχισα να καταλαβαίνω την αίσθηση του μέτρου στην αρχιτεκτονική και την σημασία ένταξής ενός κτιρίου στο τοπίο, το σπίτι του Ροδάκη το κατέταξα σαν ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια που είδα ποτέ στην ζωή μου ( και έχω δει πολλά…).

Σαν φοιτητής έπαιρνα το ποδήλατό μου και περιδιάβαινα, τΕυχαριστίες και για τα υλικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζω, τα τούβλα της ΚΕΒΕ, του φίλου μου ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΔΗ, από την Καμπάνη του Κιλκίς, τους πράσινους ανελκυστήρες, της ΚΛΕΕΜΑΝ, του πρωτοπόρου, ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΥ, κλπ.
Συγχαρητήρια και στις μοναδικές συνεργάτιδες μου, στο έργο αυτό, και όχι μόνον, στην εξαιρετική αρχιτεκτόνισσα και άνθρωπο ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, στην , επίσης συναδέλφισα , ΞΕΝΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, άνθρωπο καταπληκτικό , με αναζητήσεις στην ζωή της, και με μεταπτυχιακό τίτλο στην γεωβιολογία, ( στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, ενώ τα ελληνικά, κοιμούνται, τον ύπνο του δικαίου, και κοροιδεύουν, τις μετρήσεις που κάνουμε, σε σπίτια καρκινοπαθών,..), στην ΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, αρχιτεκτόνισσα, υψηλής αντίληψης του σχεδίου, με λαμπρές σπουδές, και μοναδική μάνα, και φυσικά !, στον… << πρόεδρο>>, τον μοναδικό μηχανολόγο ΛΑΖΑΡΟ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, ορειβάτη και φίλο, και ιδρυτικό μέλος του ΣΟΛΑΡ !

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, για αυτό το μοναδικό κτίριο, σε πανευρωπαικό επίπεδο, το οποίο και ονόμασα, από την αρχή, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΗΛΙΟ,..

Είναι το 207ο κτίριο κατοικίας, με δική μου αρχιτεκτονική και επίβλεψη, μετά από 36 έτη εργασίας, σε 45 διαφορετικούς νομούς, και 165 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας ! Και ένα, από τα πιο αγαπημένα μου,…