<< Καλός αρχιτέκτονας, είναι αυτός,

που, τα όνειρα ενός ιδιοκτήτη, τα μετουσιώνει, σε κτιριακό έργο, αντάξιο της κοσμικής ύπαρξης , και των 2 τους, …>>.

Αυτό, απάντησα μόλις χθές, στο τηλ.,  σε μία νεαρή αρχιτεκτόνισσα,που πριν από 8 χρόνια, είχε έρθει για ένα διάστημα στο γραφείο μου , ( από όπου πέρασαν και δεκάδες άλλοι…), για να μάθει τι είναι η ολιστική αρχιτεκτονική, όταν με ρώτησε :

<< κε Κώστα, ( αυτός είμαι εγώ !>>, ποιος είναι ο καλός αρχιτέκτονας ;>>.

Και συνέχισε :

<< και αν, αυτά, αφορούν , μία αντιπαροχή, μίας άθλιας πολυκατοικίας; Μίας κτιριακής λαμογιάς,  ενός πχ. ξενοδοχείου, που κτίζεται όπως να ναι, ότι να ναι; Όνειρα, δεν είναι και αυτά ; >>, επέμεινε.

<< Κοίταξε να δεις …>>, της ανταπάντησα.

<< Αυτά δεν είναι όνειρα, αλλά εφιάλτες. Κύρια, για την ίδια την κοινωνία . Για αυτό, και δεν ασχολήθηκα ποτέ, με αυτά, αν και καταλαβαίνω, τον αγώνα, για τον επιούσιο, των νέων συναδέλφων μου. Όμως, ακόμη και στην αγριότητα της κερδοσκοπίας, και στην ανηθικότητα , της πρόχειρης, και χωρίς ουσία, αρχιτεκτονικής, υπάρχουν παράθυρα, από όπου ένας νέος μηχανικός, μπορεί να τρυπώσει, και να περάσει, έστω και ψήγματα κτιριακών ονείρων…>>.

<< Με εντυπωσίασε …>>, συνέχισε, << αυτό που διάβασα εχθές, για κάποιο συγκρότημα, που φτιάχνετε στο Ναύπλιο, τα κτίρια του οποίου …χορεύουν , σύμφωνα, με την ιδιοκτήτρια του! Γιατί δεν ανεβάζετε τα σχέδια του, να τα δούμε και εμείς;>>, με παρακάλεσε !

<< Άκουσε να δεις…>>, ( μετά το ..κοίταξε να δεις !, αθάνατη και πανάρχαιη ελληνική γλώσσα !), της εξήγησα.

<< Σπανίως ανεβάζω , έστω και φωτογραφίες, κτιρίων που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί , και δεν μου αρέσει η προβολή στα ΜΜΕ, πληροφοριών, τόσο εξειδικευμένων. Ο Χριστός, έλεγε, αγαπητή μου, …μην ρίπτετε τους μαργαρίτας, εις τους χοίρους … Για αυτό, να περιοριστείς , στις  απλές αναρτήσεις μου, και όταν κατασκευαστεί, θα νοικιάσω 10 λεωφορεία !, και θα πάμε όλες και όλοι, να το δούμε από κοντά !>>.

Μάλλον την απογοήτευσα, αλλά της είπα την αλήθεια, και το τι πιστεύω, που νομίζω άλλωστε ότι το είχε καταλάβει, τον ένα χρόνο, που παρέμεινε στο αρχιτεκτονικό μου γραφείο…

Και…

δεν είχε προλάβει να κλείσει η τηλ. γραμμή, ..,τσούπ…μέιλ, από φίλο , και ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Ρέθεμνος, που το είχα σχεδιάσει εγώ…

<< Διαμαρτύρομαι !>>, μου έγραψε,

<< διότι νόμιζα, ότι μόνο εγώ στην Ελλάδα, έχω ένα ολιστικής φιλοσοφίας τουριστικό κατάλυμα! Στείλε μου τα σχέδια, και αν δεν μου αρέσουν !, θα καταθέσω μήνυση με τον Κούγια !!!>>, αστειεύτηκε .

Και του έστειλα, να δει, αυτό που αναρτώ σήμερα, και τίποτα περισσότερο, με την υπενθύμιση, ότι θα απαντήσω με δικηγόρο, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που γνωρίζω προσωπικά !

<< Μα την αλήθεια !>>, μου απάντησε, αμέσως.

<< Αυτά τα κτίρια, χορεύουν!!!, είχες δίκιο !>>.

Και…

ναι !, τα κτίρια αυτά, σχηματίζουν μία αστρική χοάνη, που ανταποκρίνεται στον αστερισμό των Πλειάδων, και στο έδαφος, δημιουργούν, ένα είδος μυκηναϊκού ειδωλίου, ενώ συμβαίνουν και άλλα απίστευτα πράγματα , που δεν είναι της ώρας !…

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, αν ζούμε !, θα τα ξαναπούμε !

Κ.ΣΤ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ

27-8-2022